Wywiady

Wywiad z Nataszą Siemienas, pełnym pasji dietetykiem

Nataszą Siemienas

Powiedz kilka słów o sobie, dlaczego dietetyka jest Twoją pasją?

Od zawsze byłam zwolenniczką zdrowego odżywiania, dbania o zdrowie i wyszukiwania wielu produktów spożywczych ciężko dostępnych na rynku. Można powiedzieć, że dietetykiem jestem z powołania. Od najmłodszych lat uwielbiałam gotować i czerpałam inspiracje z wielu książek i portali kucharskich. Cieszy mnie, gdy mogę pomóc osobom pragnącym zrzucić kilka kilogramów, ale także osobom, które oprócz nadwagi zmagają się z różnymi jednostkami chorobowymi (stąd mój tytuł mgr Dietetyk Kliniczny) – dlatego też opieka dietetyczna powinna być zindywidualizowana i dopasowana do konkretnej osoby, do planu treningowego, obecnych schorzeń oraz preferencji.

Buraczki
Buraczki

Jak ważne są w Twoim zawodzie odpowiednie studia i certyfikaty?

Pewnie to będzie truizm, ale wiedza poparta dodatkowo certyfikatem jest dla moich klientów dodatkową gwarancją, iż trafiają w dobre ręce. Jestem Certyfikowanym Członkiem Zwyczajnym Polskiego Stowarzyszenia Dietetyków ze statusem DIETETYK KLINICZNY.

Posiadam swoje publikację, które ukazały się w fachowej literaturze, certyfikaty/dyplomy, które potwierdzają, że jestem pełnoprawnym dietetykiem, który ukończył studia magisterskie z dietetyki na Uniwersytecie Medycznym w Poznaniu oraz wiele szkoleń, które pogłębiły moją wiedzę, dały nowe spojrzenie na rozwijające się trendy i nowe metody zwalczania otyłości oraz chorób za pomocą diety.

Moje publikacje:

  1. „Leczenie żywieniowe w chorobach trzustki”, Food Forum – Czasopismo specjalistyczne o żywności i żywieniu, Nr 1 (4) 2014, str. 74-79
  2. „Assessment of iron intake and the state of knowledge about its disturbances and food sources among students of Poznan universities”, N. Siemienas, A. Kanikowska, A. Kucharski, M. Grzymisławski, Journal of Medical Science 2014; 3 (83): 209-218
  3. “Leczenie żywieniowe przy niedoborze żelaza”, Food Forum – Czasopismo specjalistyczne o żywności i żywieniu, Nr 1 (7) 2015, str. 29-34
  4. „Postępowanie dietetyczne przy leczeniu łuszczycy”, Food Forum – Czasopismo specjalistyczne o żywności i żywieniu, Nr 2 (8) 2015, str. 22-25

Szkolenia i konferencje:

  • „Jak emocje wpływają na żywienie. Najnowsze trendy w psychodietetyce stosowanej”
  • „Immunodiagnostyka Nietolerancji Pokarmowej” – Cambridge Diagnostics
  • „Specjalista praktyki dietetycznej”
  • „Żywienie w programowaniu zdrowia kardiometabolicznego. Praktyczne aspekty dietetyki klinicznej. Nowe możliwości w terapii dietetycznej”
  • „Nawracające infekcje i alergie u dzieci. Żywienie dla poprawy odporności. Probiotyki – fakty i mity.”
  • „Dietetyka – Medycyna – Biochemia – Sport. Aktualne trendy profesjonalnego wspomagania wysiłku fizycznego”
  • „Medycyna sportowa”
  • „Szkolenie – Zawód Dietetyk – czyli jak zacząć by odnieść sukces”
  • „Hashimoto – przewlekłe zapalenie tarczycy, choroba ogólnoustrojowa – leczenie przyczynowe”
  • „Zdrowa mama, zdrowe dziecko – aktualne zasady odżywiania w czasie ciąży, karmienia oraz w okresie dziecięcym”
  • „Edukator w cukrzycy”
  • „Żywienie a choroby nowotworowe. Wybrane aspekty dietetyki klinicznej. Leczenie dietetyczne u kobiet. Postępy w leczeniu otyłości”
  • Dodatkowo posiadam zaświadczenie o najwyższej jakości świadczonych usług oraz posiadaniu profesjonalnej wiedzy praktycznej – wydane przez Telefon Tajemniczego Klienta
Kutia
Kutia

Dodatkowo odbyte praktyki pomogły mi zdobywać cenne doświadczenie, pracując z osobami cierpiącymi na wiele jednostek chorobowych oraz nadwagę, otyłość czy niedożywienie.

Praktyki:

  1. Oddział Kardiologiczno-Neurologiczny w Szpitalu Klinicznym im. Karola Jonschera, ul. Szpitalna 27/33 w Poznaniu,
  2. Sekcja Żywienia w Szpitalu Klinicznym Przemienienia Pańskiego, ul. Długa 1/2 w Poznaniu,
  3. Dom Pomocy Społecznej ul. Ugory 18/20 w Poznaniu,
  4. Poradnia Nadciśnienia Tętniczego i Zaburzeń Metabolicznych w Szpitalu Klinicznym Przemienienia Pańskiego, ul. Szamarzewskiego 84 w Poznaniu,
  5. Poradnia Diabetologiczna „Diabmed”, ul. Słowackiego 8 w Poznaniu,
  6. Klinika Neurochirurgii i OIOM w Szpitalu im. Heliodora Święcickiego, ul. Przybyszewskiego 49 w Poznaniu.

 

Owoce jagodowe
Owoce jagodowe

W jaki sposób starasz się pomóc pacjentom?

Diety układane są za pomocą profesjonalnego, certyfikowanego programu, dzięki któremu ułożona dieta jest profesjonalnie zbilansowana nie tylko pod względem białka, tłuszczu i węglowodanów, ale również witamin, składników mineralnych, błonnika, cholesterolu.

Maszyna używana do pomiarów zawiera certyfikat medyczny. Urządzenie pozwala na ocenę zawartości tkanki tłuszczowej, tkanki mięśniowej, masy kostnej, wody w organizmie. Dodatkowo przelicza BMI oraz WHR. Za pomocą odpowiedniego programu, dane przenoszone są do komputera. Specjalistyczny program tworzy wykresy i obrazuje kolejne pomiary składu ciała pacjenta w postaci kolorowych tabel. Ponadto na wizycie wykonywany jest wywiad żywieniowo-chorobowy, pomiar ciśnienia, a także analiza wyników zleconych wcześniej badań.

Co cenisz we współpracy z osobami, którym pomagasz?

Przede wszystkim szczerość, otwartość i rzeczywistą chęć do działania. Każda prawda, nawet najgorsza :), pomaga w ułożeniu jak najbardziej zbilansowanego planu dietetycznego. Każdy popełnia małe grzeszki, ale staram się motywować osoby do stałej współpracy i do tego, że można do wszystkiego, co się zaczęło, powrócić. Każdy pacjent w każdej chwili może poprosić o pomoc telefonicznie, mailowo lub przez sms.

Ulubione potrawy?

Uwielbiam wszystko, no może oprócz owoców morza, jednak wszystko co zdrowe, przygotowane z użyciem wielu technik kulinarnych, wielu produktów spożywczych. Najważniejsze są przyprawy, które są sensem każdego dania. Nawet na diecie można jeść dużo, zdrowo i co najważniejsze widzieć efekty.

Pieczone placki ziemniaczane 120g, cebula 30g, jajko pół, sól, majeranek. gzik serek grani 150g, szcypiorek
Pieczone placki ziemniaczane

Plany na przyszłość?

Moim jedynym planem jest pomoc osobom potrzebującym, stąd ciągłe pogłębianie wiedzy. Chciałabym motywować osoby chętne do pracy, do podejmowania wyzwań. W przyszłości myślę nad napisaniem książki, dziennika diety lub innych poradników, które będą wsparciem dla pacjentów/klientów.

Dlaczego zdecydowałaś się na zaangażowanie we współpracę z TrenerGURU?

Jest to rozwijający się portal, który umożliwia pomoc osobom potrzebującym fachowej opieki trenera oraz dietetyka. Daje też nowe możliwości osobom tworzącym swoją markę na rynku poprzez dzielenie się wspólną wiedzą i doświadczeniem. Jeśli mogę w jakikolwiek sposób dać wsparcie oraz motywację chętnie to zrobię – tym bardziej z pomocą trenerów, którzy do odpowiedniej diety ustalą profesjonalny plan treningowy.

Natasza jest ambasadorem TrenerGURU. Nataszę znajdziecie również na Facebooku
facebook

Athletic girl
Dlaczego warto z TrenerGURU