Porady

Rola witamin w sporcie

Witaminy rozpuszczalne w wodzie:

  • B1 (tiamina) – wpływa na prawidłowe spalanie glukozy. Zwiększone zapotrzebowanie na tę witaminę mają szczególnie sportowcy angażujący układ nerwowy – piłka nożna, alpinizm, maraton, narciarstwo. (Źródła: nasiona grochu, fasola, orzechy)*
  • B2 (ryboflawina) – odgrywa ważną rolę w tlenowym procesie wytwarzania energii w komórce. Brak witaminy objawia się zachwianą koordynacją ruchową. Zwiększone zapotrzebowanie występuje podczas wysiłków intensywnych. (Źródło: mleko, twaróg, jogurty)*
  • B6 (pirydoksyna) – wpływa na tonus mięśniowy oraz koordynację ruchów. Jej dawki zależą od rodzaju pracy mięśniowej (Źródła: Otręby ryżowe, drożdże, mleko, szpinak)*
  • PP (niacyna) – wpływa na wytwarzanie energii w procesach aerobowych. Niedobór powoduje osłabienie mięśni, zmęczenie, bóle głowy. (Źródła: podroby, mięso wołowe, groch, ziemniaki)*
  • C (kwas askorbinowy) – ułatwia wchłanianie żelaza, które wpływa m.in. na zwiększenie wydolności organizmu. Organizm nie potrafi syntetyzować tej witaminy, dlatego powinna być ona cały czas dostarczana z posiłkami. Niedobór powoduje bóle mięśni, zmęczenie, wypadanie zębów, zmniejszoną odporność. (Źródła: pomarańcze, dzika róża, czerwona porzeczka)*

Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach:

  • A (retinol)- bierze udział w syntezie hormonów i enzymów, które mają zasadnicze znaczenie w przemianie m.in. węglowodanów oraz odbudowie glikogenu. (Źródła: wątroba, marchew, masło)*
  • D (kalcyferol) -zwiększa wchłanianie wapnia oraz pobudza przemianę materii. Niedobór powoduje zmiany w układzie kostnym m.in. osteoporozę. (Źródła: tran, żółtko, masło)*
  • E (tokoferole) – wpływa na prawidłową funkcję mięśni oraz bierze udział w ich metabolizmie. Niedobór powoduje rozpadanie się i obumieranie włókien mięśniowych a także obniżenie poziomu glikogenu w mięśniach. (Źródła: produkty zbożowe, oleje roślinne)

*Wybrane źródła pokarmowe

Athletic girl
Dlaczego warto z TrenerGURU

komentarz

Skomentuj