Porady

Składniki mineralne w żywieniu sportowca

Wysiłek fizyczny nasila wydalanie elektrolitów z organizmu co powoduje zaburzenie równowagi osmotycznej oraz kwasowo-zasadowej co wpływa m.in. na dysfunkcję mięśniowe a także neurologiczne.

Oto kilka ważnych w żywieniu sportowca składników mineralnych, mogące pomóc w utrzymaniu formy przed, w trakcie i po treningu.

  • Wapń – bierze udział w skurczu mięśniowym oraz w procesach regulacji pobudliwości nerwowo-mięśniowej. Wpływa na częstość uderzeń serca. Częstą przyczyną niedoboru wapnia jest niedobór witaminy D. Wysiłek fizyczny w zależności od stopnia intensywności zwiększa wydalanie wapnia z organizmu co z kolei wpływa na łamliwość kości i osteoporozę. (mleko, sery, jogurty, kefiry)*
  • Fosfor – bierze udział w budowie układu kostnego oraz tworzy wysokoenergetyczne wiązania w postaci ATP i fosfokreatyny. Odgrywa ważną rolę w skurczu mięśniowym. (otręby pszenne, sery twarogowe, suche nasiona roślin strączkowych, kasza, pieczywo ciemne)*
  • Magnez – obniżony poziom magnezu powoduje osłabienie mięśni zwłaszcza szkieletowych i wywołuje zaburzenia w układzie krwionośnym. Jest katalizatorem w wyzwalaniu energii z ATP a także ma swój udział w termoregulacji. (suche nasiona roślin strączkowych, kasze, orzechy, otręby, czekolada, owoce morza)*
  • Sód i potas – niezbędne do regulowania gospodarki wodnej, ciśnienia osmotycznego i płynów ustrojowych. Zapotrzebowanie na nie jest duże ze względu na znaczne straty podczas pocenia się. Niedobór może powodować osłabienie siły mięśniowej, niskie ciśnienie tętnicze, mdłości, ból brzucha. (sól kuchenna, podroby, jaja, wędliny, pieczywo)*
  • Żelazo – znajduje się w hemoglobinie i mioglobinie. Przenosi tlen z płuc do tkanek. Niedokrwistość na tle niedoboru żelaza u sportowców spowodowana wzmożonym wysiłkiem fizycznym obniża maksymalną moc aerobową i powoduje zmiany w układzie sercowo – naczyniowym. (podroby, suche nasiona roślin strączkowych, mięso)*
  • Miedź – jest konieczna do uruchamiania rezerw żelaza podczas syntezy hemoglobiny. Niedobór może dawać objawy niedokrwistości a więc zmęczenie, osłabienie, zawroty głowy, zaburzenia koordynacji. (nasiona słonecznika, soi, orzechy, płatki owsiane, wątroba)*

Pozdrawiam,
Natasza

* wybrane źródła pokarmowe

Athletic girl
Dlaczego warto z TrenerGURU